De horizontale planken schutting

6 Maart, 2017, in Hillhout schuttingen

De horizontale planken schutting

De horizontale planken schutting bouw je zelf van losse planken en palen. Je kan zelf bepalen hoe hoog je schutting maakt, en hoeveel planken je daar voor gebruikt. Met de hoeveelheid planken op een kant bepaal je hoe ver de planken van elkaar af gemonteerd worden. Meestal worden de planken om en om op een kant gemonteerd zodat je geen doorkijk hebt. Maak de tussenruimte van de planken niet te groot, want dan kijk je alsnog door de schutting heen. Een mooie tussenruimte, en makkelijk om mee te rekenen is 5.5cm, bij gebruik van planken van 14,5cm, reken je dan met 20cm werkende hoogte. De schutting word waterpas geplaatst, en als de tuin veel afloopt komen er aan de onderkant planken bij. Het hoogteverschil in de tuin is eventueel ook op te vangen door aan één kant van de schutting met een fijnbezaagde hardhouten plank (art. no. 14003) te beginnen. Als je wat afwisseling in de schutting wil maken is ook mogelijk de schutting trapsgewijs af te laten lopen, of de schutting te onderbreken met een fraaie Hillhout trellis of gaaspaneel.

Qua hout kan je keuze maken uit veel houtsoorten en afmetingen in het Hillhout assortiment. Wij zouden je willen adviseren in ieder geval hardhouten palen te gebruiken, deze gaan het langste mee. De planken in de horizontale planken schutting kunnen door de manier van bevestigen goed drogen, en dat is belangrijk voor het hout om lang mee te gaan. Je kan de keuze maken uit geïmpregneerd grenen (art. no 06129) of vurenhout (art. no. 06408) , uit onbehandeld of geïmpregneerd douglashout (art. nrs. 31340 44340) , en uit hardhouten planken (art. no. 14023). In het Hillhout planken assortiment vindt je al deze houtsoorten terug in lengtes van 400cm. De planken van 400cm vormen een goede basis voor de horizontale plankenschutting. Als je de palen op ongeveer 130cm uit elkaar zet, en je de planken verspringend monteerd, dan bouw je een heel degelijke schutting.
Gebruik voor de montage van de planken Rvs schroeven (art. 19021), en dan heb je jarenlang plezier van je zelfgemaakte Hillhout horizontale plankenschutting.