Scandinavisch Vurenhout

Scandinavisch vurenhout van Hillhout is hout met fijne jaarringen voorzien van een sterke structuur en toch mild genoeg om het gemakkelijk te kunnen bewerken. Het scandinavisch vurenhout staat bekend om de uitstekende kwaliteit.

De fijne jaarringen ontstaan doordat in het groeigebied van het hout, het klimaat het jaar door koud is, het hout groeit hierdoor langzaam en gelijkmatig zonder grote knoesten.

Al het Hillhout scandinavisch vurenhout word in eigen beheer onder KOMO voorwaarden geïmpregneerd.
Het hout is hierdoor langer tegen schimmel en houtrot beschermd.

Vurenhout groeit in vergelijking tot hardhout heel snel, dit heeft als voordeel dat bij goed beheerde bosbouw, er meer vurenhout aangroeit dan dat er gekapt word. Door op de juiste manier aan te planten krijgt elke boom de ruimte die hij nodig heeft, om tot een volwassen boom uit te groeien. De Bosbouwers zijn er zich goed van bewust dat er voor toekomstige generaties ook voldoende hout voor handen is. Al het scandinavisch vurenhout van Hillhout is voorzien van een PEFC of FSC certificering. Onafhankelijke instituten controleren of de certificering van het hout word nageleefd.

De planken en (zweedse) rabatdelen worden uit balken herzaagd. Eerst word bij de stam bekeken hoe deze het meest optimaal gezaagd kan worden. Er worden balken uitgezaagd die 2x de afmeting hebben van een plank of rabatdeel.
Deze balken worden vervolgens weer doorgezaagd en geschaafd tot de juiste afmeting, zo krijg je een mooi stabiel stuk scandinavisch vurenhout.

Al het scandinavish vurenhout uit het Hillhout assortiment word in eigen beheer onder druk geïmpregneerd onder de voorwaarden van KOMO. Dit zorgt er onder andere voor dat het geïmpregneerde hout niet te veel uitloogd. Ook hierbij word dus aan het milieu gedacht.